Jak správně identifikovat tržní trend

Přesná identifikace trendu je jednou ze základních schopností každého úspěšného tradera. V tomto článku si ukážeme, jaké druhy tržních trendů existují i jaká teorie se k jejich identifikaci používá nejčastěji.

Pokud chceš ziskově obchodovat, budeš se muset naučit v grafu rozpoznat trend. Takhle prosté to je. Trend je zkrátka obchodníkův nejlepší přítel, protože obchodování po směru, který tržní trend udává, významně zvyšuje šanci na ziskový obchod. Samozřejmě lze obchodovat také proti směru trendu, ale pokud s tradingem teprve začínáš, raději se tomuto způsobu vyhni.

Existují 3 základní cenové pohyby

  • Růst trhu, tzv. uptrend. Rostoucímu trhu se říká býčí trh.
  • Pokles trhu, tzv. downtrend. Klesajícímu trhu se říká medvědí trh.
  • Boční směr, tzv. range nebo chop.

Rozlišujeme také 4 stavy trhu

Boční směr klidný

Trend klidný

Boční směr volatilní

Trend volatilní

Pro jednotlivé typy pohybů mají obchodníci také pojmenování. Prudkému uptrendu se říká rally, naopak prudký pokles označují jako sell off. Tohle už pravděpodobně víš, ale jen pro jistotu – když spekuluješ na růst, jdeš long, když na pokles, pak shortuješ. Graf níže uvede tyto pojmy do kontextu.

Prudký tržní trend, boční trend, výprodej na páru EURUSD
Prudký trend, boční trend, výprodej na páru EURUSD

Jak identifikovat tržní trend pomocí Dow teorie

Trend můžeš identifikovat několika způsoby, v tomto článku se ale zaměříme na ten nejoblíbenější způsob. Tím je tradiční technická analýza podle Dow teorie. Tato teorie tvrdí, že během rostoucího trendu se vyskytují vyšší high a vyšší low. Během klesajícího trendu naopak jsou nižší low a nižší high

Pokud si tím pádem chceš potvrdit, že před sebou na grafu máš nový rostoucí trend, budeš muset najít minimálně jedno vyšší high a jedno vyšší low. U klesajícího trendu půjde o jedno nižší low a jedno nižší high.

Rostoucí trend na indexu SP 500 (HH – vyšší high; HL – vyšší low)

Na grafu výše si můžeš všimnout, že index S&P 500 vytvořil vyšší low oproti předchozímu low (to bylo v bodě A). Následovalo vyšší high, které překonalo původní vyšší high (bod B). V bodě D pak cena pokračovala podobným směrem a my tak vidíme potvrzení vzniku rostoucího trendu. V tomto okamžiku by také byl vhodný moment k otevření pozice ve směru long, klidně i swingovým způsobem (držet pozici přes noc klidně i několik dnů).

To máme rostoucí trend, jenže co klesající? Pojďme se podívat na další graf. 

Klesající tržní trend na USD/JPY (LH – nižší high; LL – nižší low)

Na tomto grafu si můžeš všimnut, že po bodě B následovalo nižší high než v bodě A. Poté následovalo nižší low a dále vznikala sekvence nižších high a nižších low.

Proč vznikají nižší/vyšší high a low?

Trh je neustálým soubojem mezi silami prodávajících a nakupujících. Pokud cena roste, znamená to, že převahu mají nakupující, pokud klesá, pak drží otěže prodávající. To měj na paměti pokaždé, když sleduješ trendy. 

Při uptrendu vzniká jedno vyšší high za druhým kvůli tomu, že kupující ženou cenu nahoru a vyšší low se zvyšují, protože kupující kupují při poklesu dříve a dříve.

U downtrendu zase nižší low postupně klesají kvůlu tomu, že cenu tlačí dolů prodejci. High se postupně snižují, protože prodejci vstupují dříve pří krátkodobém nárůstu (kupci nemají zájem).

Objev v sobě talent pro trading

Fintokei platforma

Stálo nás to 15 let usilovné práce, abychom ti umožnili
změnit svou tradingovou kariéru za méně než 15 dní.