Specifika obchodování během vyhlašování zpráv

Obchodování během vyhlašování zpráv patří k nejziskovějším strategiím našich obchodníků. Pokud chceš tímto způsobem také obchodovat, určitě si přečti tento článek.

V podstatě všichni tradeři, kteří ve Fintokei dosáhli na pohádkové payouty, vždy obchodovali během vyhlašování zpráv. Na trzích je zkrátka obrovská volatilita, a pokud máš “načteno” a víš, kudy se bude s nejvyšší pravděpodobností ubírat cena, máš našlápnuto k opravdu velkým ziskům.

Fundamentální analýza však pro začínající tradery může být hůře schůdná a množství informací a proměnných, které při vyhodnocování trhů musí brát v potaz, někdy může působit až odrazujícím dojmem.

Dnes se proto zaměříme na to, jak se nejlépe připravit na tzv. “news trading”, tedy obchodování během zveřejňování fundamentů. A začneme výčtem základních makroekonomických ukazatelů, které by ti určitě neměly uniknout.

Které makroekonomické ukazatele sledovat?

Úrokové sazby

Jsou vůbec nejdůležitějším ukazatelem a stanovují je centrální banky. Pokud pozoruješ snížení úrokové sazby, můžeš většinou počítat s tím, že následně dojde k oslabení měny. To samé platí i naopak. Ale pozor, ne vždy to platí. Velkou roli hraje také to, jestli byla změna úrokové sazby podložena dalším výhledem centrální banky. Například pokud je zvýšení úrokové sazby na zasedání centrální banky provázeno komentářem jednoho z členů bankovní rady o slabším ekonomickém výhledu, může naopak dojít k oslabení měny, i když byla úroková sazba zvýšena.

Inflace

Inflaci (neboli postupný nárůst cen) sledují centrální banky opravdu velice pozorně. Pokud je totiž inflace nízká, znamená to, že se zpomaluje ekonomika. Centrální banka v tomto případě se zvyšováním úrokových sazeb spíše počká. Pokud naopak inflace narůstá, bude banka reagovat snižováním úrokových sazeb. V takových případech si často můžeš všimnout posílení dané měny a oslabení akciového indexu.

Hrubý domácí produkt (HDP)

Jedná se o sumu všech vyrobených výrobků a poskytnutých služeb v dané zemi. Čím vyšší je HDP, tím větší je vyvíjen tlak na posílení domácí měny a naopak.

Nezaměstnanost

Tohle je opravdu důležitý ukazatel. Vysoká nezaměstnanost totiž může znamenat, že ekonomika bude potřebovat podpořit. Podpora ekonomiky se dělá formou snížení úrokových sazeb či kvantitativním uvolňováním (tištěním peněz). Obojí má opět na starosti centrální banka, ale zejména v případě kvantitativního uvolňování dochází k oslabení místní měny. Zapamatuj si, že čím nižší nezaměstnanost, tím silnější ekonomika, což znamená, že můžeš v budoucnu očekávat tlaky na zvýšení úrokových sazeb, a v důsledku tak i posílení domácí měny.

Informace o prodaných nemovitostech

Další ukazatel síly ekonomiky. Čím více nemovitostí se prodá, tím silnější místní měna pravděpodobně bude a naopak.

Obchodní bilance

Pojednává o proporci mezi exportem a importem dané ekonomiky. Když převyšuje import, je obchodní přebytek. S obchodním přebytkem se většinou spojuje silná poptávka po zboží a službách dané ekonomiky. To znamená, že je poptávka po místní měně, ve které jsou zboží a služby vyčísleny. No a když je poptávka po místní měně, tak je většinou tendence ji ještě více posílit. Pokud naopak export klesá a je menší než import, pak se tato situace nazývá obchodní deficit, ten může vést k oslabování místní měny, protože je i nižší poptávka po této měně.

Jak se chovají trhy při zveřejnění zpráv?

Obchodování bohužel není exaktní vědou – stejná data mohou mnohdy vést k jinému důsledku. Měj proto na paměti, že kdykoliv, když uslyšíš, že v případě, že se na trhu děje A, pak zaručeně dojde k B, není to pravda. Chování trhů často totiž může být nelogické, a i když by se trhy při 99 % zachovaly při vyhlášení zprávy určitým způsobem, vždy je zde ještě 1 % pravděpodobnost, že trhy zareagují zcela jinak.

Při jakémkoliv analyzování trhů pouze zvyšujeme svou pravděpodobnost k úspěchu, ta ale nikdy není 100%.

V současné době je navíc na trhu mnoho velkých hráčů (finančních institucí, hedge a investičních fondů) vybavených algoritmickým obchodováním a také velkým kapitálem. Díky tomu mohou při zveřejnění fundamentu okamžitě reagovat a pohnout trhem na jednu stranu. Pojďme si ukázat nejčastější reakce trhů na fundamentální zprávy.

Scénář č. 1: Skutečnost byla stejná jako očekávání

Vývoj měnového páru EUR/USD po zasedání Fedu 1.5.2024 (MT4 platforma)

Na grafu výše vidíš měnový pár EUR/USD během zasedání americké centrální banky. Na zasedání byla téměř 100% jistota zachování úrokových sazeb. Trh však očekával proslovy, které by mohly naznačit i možnosti dalšího zvýšení sazeb nebo jejich zachování na současné úrovni po delší dobu. Dolar tak před samotným zasedáním mírně posiloval. Proslov guvernéra však trh uklidnil a měnový pár se pak opět vrátil na původní hodnotu. Díky datům z trhu práce pak dolar v dalších seancích dále oslaboval.

2: Skutečnost byla horší než očekávání

Ropa brent po zasedání kartelu OPEC 2.6.2024. (MT4 platforma)

Na grafu výše máme vývoj ropy brent po zasedání kartelu OPEC, který představil zvyšování produkce od tohoto října. Trh s ropou byl relativně dobře zásoben již před zasedáním a další očekávaná ropa na trhu tak výrazně srazila její cenu. Barel ropy brent se tak výrazně propadl, jelikož zprávy o rozšíření produkce jsou pro daný trh horší než se očekávalo.

Scénář č. 3: Skutečnost byla lepší než očekávání

Index S&P 500 v době zveřejnění dat k trhu práce 3.5.2024. (MT4 platforma)

Na grafu výše je znázorněn vývoj indexu S&P 500 během zveřejnění dat k trhu práce za duben. Daný příklad ti krásně znázorňuje nelogičnost trhů. Trh práce totiž ukázal výrazné ochlazení – všechna data byla horší, než se čekalo (růst mezd, nonfarm payrolls, celková nezaměstnanost).

Za normální situace by tato data vedla spíše k oslabení akciového indexu, jelikož ukazují na ochlazení ekonomiky. V dané době však byla v USA relativně vysoká inflace, kterou se Fed snažil zkrotit vysokými úrokovými sazbami. Pro úspěšný boj s inflací je nutné mírné ochlazení trhu práce, což data za duben ukázala.

Tato data tak byla pro trh pozitivní, jelikož zvyšují šance na brzké snížení úrokových sazeb. Index se pak vydal směrem výše. Oznámený fundament měl i vliv na dolar, který díky vyhlídkám na nižší úrokové sazby oslaboval. Tato situace je znázorněna v příkladu číslo 1.

Kde hledat informace o nadcházejících fundamentech?

Nejdůležitějším pomocníkem každého fundamentálního obchodníka je makroekonomický kalendář. Na něm najdeš chronologicky seřazené makroekonomické zprávy pro daný den či několik dní. U každé zprávy navíc najdeš potenciální dopad, který bude mít na trhy, tedy jak moc vysokou volatilitu během zveřejnění můžeš očekávat.

U každé události najdeš na řádku úplně vpravo hodnotu z jejího posledního zveřejnění, uprostřed hodnotu očekávanou analytiky a zcela vlevo hodnotu aktuální. Jako obchodníka by tě mělo zajímat, jak vysoká je odchylka hodnoty vlevo od hodnoty uprostřed. Čím větší odchylka, tím bude pravděpodobně větší také reakce trhu.

Real Time Economic Calendar provided by Investing.com.

U každé události najdeš na řádku úplně vpravo hodnotu z jejího posledního zveřejnění, uprostřed hodnotu očekávanou analytiky a zcela vlevo hodnotu aktuální. Jako obchodníka by tě mělo zajímat, jak vysoká je odchylka hodnoty vlevo od hodnoty uprostřed. Čím větší odchylka, tím bude pravděpodobně větší také reakce trhu.

Obchodování během vyhlašování zpráv ve Fintokei povoleno

Přestože většina prop tradingových společností aktuálně news trading zakazuje či omezuje, ve Fintokei se k podobným řešením sáhnout nehodláme. Obchodování vysoké volatility během fundamentů je totiž zcela legitimní tradingovou praktikou, která když se doplní o vzorný risk management, může obchodníkům přinášet skutečně velmi štědré a konzistentní zisky. Naším plánem je navíc do budoucna kopírovat nejziskovější obchody našich traderů do skutečného trhu, zakazováním této praktiky bychom tím pádem ochuzovali sami sebe.

Tak co, zkusíš si obchodování fundamentů s Fintokei?

Fintokei platforma

Stálo nás to 15 let usilovné práce, abychom ti umožnili
změnit svou tradingovou kariéru za méně než 15 dní.