Hledáme konzistentní obchodníky, ne gamblery

Přestože obchodování je často o štěstí, ve Fintokei hledáme obchodníky, kteří se na štěstí plně nespoléhají. Proto zavádíme nová "anti-hazardní pravidla", ta se nedotknou 99 % obchodníků, ale i tak se hodí je znát, a proto ti je popíšeme v dnešním článku.

Nejvíce ceněnou vlastností, kterou v obchodnících hledáme, je konzistence. Konzistentní obchodník dokáže opakovat zisky a udržet ztráty v tolerované míře. Právě konzistence je hlavní vlastnost profesionálních obchodníků, kteří vědí, že úspěšný trading není o riskantních obchodech, připomínajících hazard. A přesně takové obchodníky hledáme mezi našimi klienty a jsme ochotní jim nabídnout možnost profesionální spolupráce.

Chápeme, že profesionálním obchodníkem se člověk nestane ze dne na den. Jsme proto ochotní tobě i dalším našim klientům nabídnout veškeré prostředky k tomu, abyste se na tuto úroveň jednou mohli sami dostat. Hlavní je ochota pracovat na svém talentu a obchodovat poctivě a svědomitě, vše ostatní jako vzdělání či kapitál dodáme my.

Proč zavádíme anti-hazardní pravidla?

Hlavní důvod, pro zavedení anti-hazardních pravidel je ten, že moderní prop trading často láká jedince i skupiny, přistupující k obchodování spíše jako ke gamblingu či loterii. Spoléhají na štěstí a programy Fintokei vidí jako prostředek vhodný k rychlému obohacení. Často nepoměrně velkou část kapitálu “vsadí” na jednu velkou obchodní pozici a doufají v úspěch. Pokud to vyjde, vyberou zisky, pokud ne, celý proces opakují znovu.

Abychom tedy před podobnými praktikami ochránili sebe i naše klienty, zavádíme procesy, které obecně nazýváme jako anti-hazardní pravidla.

Důvodem číslo dva, je fakt, že s našimi obchodníky máme daleko větší plány, než jim pouze nabídnout účet s virtuálním kapitálem k obchodování a poté jim případně vyplatit jeden, dva payouty. Získaná tradingová data těch úspěšných totiž chceme dále monetizovat. Ať už v rámci vlastního firemního prop tradingu, nebo v rámci spolupráce s třetími stranami. Těm nejlepším pak nabídneme profesionální spolupráci s naší Portfolio Management společností a umožníme jim obchodovat s reálným kapitálem od investorů. Gamblující obchodníci však nejsou schopni své úspěchy opakovat, a tak pro ně není v tomto našem dlouhodobém plánu místo.

V čem spočívají anti-hazardní pravidla?

Jedná se o pravidla navržená tak, aby umožňovala disciplinovaným traderům obchodovat v podstatě bez omezení, ale abychom zároveň měli možnost individuálně omezit nežádoucí chování nebo aktivity, které se neslučují s tím, co ve Fintokei hledáme.

Mezi nežádoucí praktiky řadíme:

Nadměrné a nesystematické využívání páky

Ve zkratce jde o otevírání příliš velkého množství vysoce napákovaných pozic bez vypozorované strategie. Vše s vidinou vysokých zisků alespoň u některého z obchodů. Jedná se tedy o přístup spíše připomínající hazard, než obchodování podle jasně daného plánu či strategie. Obecně se v tradingu doporučuje obchodovat mezi 1-3 instrumenty a neriskovat jedním obchodem více než 1 % účtu.

Jednostranné “sázení”

Už samotný termín “sázení” naznačuje, že se pohybujeme v ne příliš tradingových vodách. Tuto techniku často volí jedinci, kteří k tradingu přistupují jako k ruletě. Ignorují možnosti analýzy trhu a sledování důležitých fundamentálních či technických ukazatelů a během volatilních situací na trhu otevřou nejvyšší možnou pozici na short či long – tedy ekvivalent vsázení na černou či bílou u rulety. Asi nemusíme říkat, že tento přístup má ke skutečnému obchodování daleko, a proto jej ve Fintokei nevidíme rádi.

Account rolling (“Točení účtů”)

Najdou se obchodníci, kteří si nakoupí velké množství tradingových výzev s vidinou, že splní alespoň některé z nich. Cíl je jasný – obchodovat co nejvíce agresivním způsobem a v případě spálení účtu, přejít na další a pokračovat. Tahle technika má mnohem blíže k mačkání blikajících tlačítek na výherních automatech, než k tradingu.

Splnění evaluačního programu jedním obchodem (nebo několika identickými obchody během jednoho dne)

Tato praktika se vlastně často objevuje za doprovodu některé z předchozích. Najdou se klienti, kterým se velmi agresivním způsobem povede splnit profit target některého z jejich evaluačních účtů na jeden obchod nebo obchodní příležitost. V následujících dvou dnech pak už jen otevřou na krátkou dobu 2 další obchody – tentokrát však s minimálním objemem 0.01 lotu, aby splnili metriku minimálního počtu obchodních dní. Ani to však není chování a strategie, které ve Fintokei hledáme.

Tyto praktiky jsme detailněji rozepsali u nás na webu

Přestože žádná z výše uvedených technik nijak nezpomaluje naše servery ani neomezuje jiné obchodníky, jako tomu je u zakázaných tradingových technik, o kterých jsme psali nedávno, jdou proti našim tradingovým hodnotám. S našimi obchodníky totiž máme dlouhodobé plány. Chceme jim nabídnout možnost postupného škálování účtů, dosahování na vyšší odměny či profesionální spolupráci s jednou ze zpřízněných portfolio management firem. Své zisky však musí zvládnout zopakovat a rizika udržet na uzdě.

Hazardéry o účet nepřipravíme – místo toho je naučíme obchodovat správně díky tzv. Consistency rules

Ve Fintokei pečlivě monitorujeme a vyhodnocujeme chování každého našeho zákazníka a jeho účtu zvlášť. Tento individuální přístup je podle nás nejvíce férový a i díky němu Fintokei stále povoluje praktiky jako například news trading nebo používání automatických obchodních systémů, které jsou u jiných společností často plošně zakazovány či omezovány.

Zároveň nejsme příznivci drakonických opatření, jako jsou plošné zákazy či okamžité rušení účtů. Proto pokud u některého z našich klientů identifikujeme opakované projevy gamblingu, dojde u nich pouze k omezení činnosti v souvislosti s našimi tzv. consistency rules.

Consistency rules omezení mohou zahrnovat:

  • požadavek na povinné používání stop lossu a limitace maximální úrovně rizika na obchod, účet či den
  • omezení maximálního denního zisku
  • omezení maximální denní ztráty
  • snížení pákového efektu
  • nastavení maximální denní expozice v lotech
  • omezení obchodování během zpráv

Hazardující tradeři budou dál moct obchodovat a vybírat zisky v rámci payoutů, jenže za takových podmínek, které jim už nebudou umožňovat riskantní a nekonzistentní způsob obchodování.

V podstatě to znamená, že těmto obchodníkům pouze nastavíme účet do takového módu, který po nich bude chtít, aby obchodovali tak, jako to dělají profesionální tradeři po celém světě – systematicky, s jasnými cíli a s orientací na risk management a zvládnutou psychologickou stránku tradingu.

Změny, které nepostihnou 99 % obchodníků

Consistency rules jsou stále běžnější praxí u mnoha seriózních prop tradingových firem. Je to způsob, jak se tyto firmy, včetně Fintokei, chrání před lidmi, zneužívajícími obchodní podmínky ve svůj prospěch. Navíc jsou navrženy tak, aby 99 % obchodníků vůbec nijak nepostihly. Prop trading odvětví se zkrátka neustále vyvíjí a tato pravidla jsou toho důkazem.

Pokud tedy obchoduješ podle jakékoliv standardní obchodní strategie a pojmy jako stop-loss, take-profit, risk reward ratio pro tebe nejsou cizí, určitě se nemusíš bát, že bychom tě ve Fintokei jakkoliv omezovali.

Podrobně jsme anti-hazardní pravidla i consistency rules rozepsali v našich FAQ

Fintokei platforma

Stálo nás to 15 let usilovné práce, abychom ti umožnili
změnit svou tradingovou kariéru za méně než 15 dní.