Swingová strategie pro obchodování zlata

Chceš obchodovat zlato? V tomto článku tě naučíme, jak tento nejoblíbenější instrument obchodovat swing trading způsobem. Tuto jednoduchou ale efektivní strategii přitom zvládnou i naprostí začátečníci.

Hlavní kámen úrazu, na který narazí většina obchodníků, když zkouší prop tradingové výzvy, je v uspěchanosti. Dělají rychlé obchody, dělají jich hodně a strašně při tom riskují. To všechno proto, aby se pokusili výzvu co nejrychleji splnit a mohli se dostat k obchodování a payoutům. Asi nemá smysl říkat, že tady je něco špatně.

Ve Fintokei chceme pomoci všem obchodníkům urychlit jejich cestu za úspěchem. A rádi to bereme od píky. Proto si dneska ukážeme strategii, která tě naučí zpozorovat jasný cíl a za tím si jít. Metodicky, chladně, efektivně, jako slavný zabiják John Wick.

Obchodovat budeme na vyšších časových rámcích swingovým způsobem, nezabere nám to mnoho času a uvidíš, že výsledky budou i tak stát za to. Navíc se zaměříme na jeden z nejlukrativnějších instrumentů – na zlato. Na něm totiž není o obchodní příležitosti nouze.

Nejprve si ale pojďme něco krátce říct k samotnému swingovému obchodování. Pokud o něm už něco víš, klidně následujících pár odstavců přeskoč.

Co je swingové obchodování

Swingové obchodování, známé také jako swing trading, je způsob obchodování, zaměřený na krátkodobé až střednědobé výkyvy cen. Swingové obchodování kombinuje výhody technické i fundamentální analýzy, což z něj činí jednu z nejoblíbenějších forem aktivního obchodování.

U swingového obchodování jsou pozice drženy přes noc, obvykle déle než jeden den, ale méně než několik týdnů. Tato strategie je ideální pro ty, kteří chtějí využít cenové pohyby v rámci trendů nebo korekcí na trhu, aniž by museli neustále sledovat grafy. Pokud tedy nechceš u obchodní platformy vysedávat déle, než je nutné, je pro tebe swingový přístup ideální.

Základní principy swing tradingu

  1. Časový rámec a grafy: Pokud chceš obchodovat swingově, musíš se zaměřit na časové rámce od jedné hodiny až po jeden den. Tedy ty vyšší. Analyzovat je pak můžeš technickou analýzou a pomocí Price action. V poslední době je velice populární také Smart Money Concept metoda.
  2. Technologie v obchodování: Tvým největším parťákem při swingovém obchodování budou notifikace, které ti pípnou buď na mobilu, nebo přijdou e-mailem. Kdykoliv totiž cena dosáhne určité hladiny, která ti napoví, že zajímavý obchod je na obzoru, chceš být u toho. Navíc ti to ušetří čas. Jak obchodovat na mobilním telefonu a nastavit si notifikace jsme psali u nás na blogu.
  3. Vstup do obchodu: Teprve když cena dosáhne stanovené hladiny, zkontroluješ si grafy, identifikuješ signál ke vstupu a zadáš obchod do trhu. Samozřejmě nesmíš zapomínat na stop loss a take profit. Pokud to uděláš takhle, nebudeš se muset vůbec dívat do platformy, dokud se obchod neukončí (pokud to teda vydržíš!).

Výhody a nevýhody swingového obchodování

Každá mince má dvě strany. To samé platí pro swing trading, který není jen o výhodách.

Výhody

  1. Časová nenáročnost: Swing trading ti zabere míň času než intraday trading. Navíc můžeš analyzovat trh a zadávat obchody ve večerních hodinách, což se krásně skloubí v případě, že chodíš do práce či studuješ.
  2. Možnost počkat si: Swingové obchodování nevyvolává nutkání okamžitého vstupu. Naopak ti dává možnost vyčkávat na dlouhé pohyby trhu a neomezovat se na průměrná denní rozpětí ceny, což je častý problém intradenních obchodníků.
  3. Otevření více obchodů: Díky pomalému tempu swingového obchodování se nemusíš bát otevřít si více obchodních pozic najednou. Jen si dávej pozor na drawdown, který se ti počítá i z otevřených pozic.
  4. Nižší psychologická náročnost: Tento styl obchodování je klidnější a méně stresující, což snižuje riziko impulsivních emočních rozhodnutí, která mohou vést k velkým ztrátám.

Nevýhody

  1. Noční a víkendové riziko: Držení pozic přes noc může přinést neočekávané riziko kvůli událostem a zprávám, které v té době mohou nastat. Trh se tak v pondělí může otevřít na zcela nečekané ceně.
  2. Noční swapy: Swapy jsou poplatky, které se na obchodní pozici přičítají či odečítají, pokud ji držíš přes noc. V závislosti na tom, jestli držíš long/short pozici a na jakém instrumentu, se může jednat o swapy kladné (přičítají ti celkový zisk) či záporné (ze zisku ti ukrajují). Existují dokonce strategie jako carry trade, které jsou na přičítání kladných swapů založeny.

Způsob počítání swapů na zlatě se neustále mění, proto je nejlepší si jej jednou za čas ověřovat. To můžeš udělat v platformě cTrader tak, že klikneš pravým tlačítkem na symbol a poté na “symbols window”. Zde vidíme, že záporné swapy jsou na zlatě ve směru long (swap long) a kladné ve směru short.

  1. Vysoké nároky na trpělivost: Je třeba si uvědomit, že u swing tradingu nemusí přijít příležitost každý den. Trpělivost je proto jednou z nejdůležitějších vlastností swingových obchodníků. Počkat si, je zkrátka umění!
  2. Delší čas k dosažení zisku: Tím, že swingové obchodování vychází z vyšších časových rámců, budeš mít širší stop loss než v případě intradenního obchodování. Stejně tak bude vzdálenější i take profit. Pokud budeš příkazy nastavovat podle H4 grafu, pak může trvat i několik dnů, než dojde k realizaci zisku (anebo ztráty).

Jak začít obchodovat swingově?

Pokud s tradingem začínáš a hledáš strategii, která by ti pomohla profitovat z výkyvů na zlatu, a to bez nutnosti neustále sledovat grafy, jsi tu správně! Pojďme se teďka tedy podívat, jak tuhle strategii zobchodovat.

Krok č. 1: Určení trendu na denním grafu

Tahle strategie je celá o obchodování trendů. Proto si jej musíš nejdříve určit. To uděláš tak, že si na denním grafu vyznačíš tzv. hlavní swing – zjistíš, zda se jedná o vyšší high/lows, nebo nižší high/lows. Pokud jde o sérii vyšších high/low, pak máš co dočinění s rostoucím trendem. Pokud je to naopak a ty máš v grafu sekvenci nižších high/low, trend klesá.

Víš, že: Swingy jsou v grafu sekvence minimálně tří svíček?

V případě swing high jsou high levé a pravé svíčky nižší než high prostřední svíčky. V případě swing low jsou low levé a pravé svíčky vyšší než low prostřední svíčky.

I když je minimální počet svíček k určení swing high nebo low vymezen třemi svíčkami, je vhodnější vycházet z vyššího počtu svíček napravo a nalevo od prostřední svíčky, aby daný swingový bod mohl být platným high nebo low. Počet svíček je na každém traderovi. Platí, že čím nižší počet svíček, tím více signálů vznikne, ale zároveň bude vyšší počet signálů, které budou falešné.

Pokud si stanovíš, že svíček musí být 10 napravo a 10 nalevo od prostřední svíčky, tak to znamená, že v případě swingového high musí být high 10 svíček napravo a high 10 svíček nalevo nižší, než je high prostřední svíčky, která se tak stane swingovým high. V případě swing low to bude tak, že low 10 svíček napravo i nalevo musí být vyšší než low prostřední svíčky, čímž vznikne swing low. Dává to smysl?

Jakmile máš identifikované jednotlivé swingy, uděláš si z nich vodorovnou čáru a označíš, kde případně došlo k falešným breakům. Falešné breaky jsou totiž to, co nás zajímá nejvíce.

Takhle nějak by to mělo vypadat:

Takhle nějak by mělo vypadat zaznačení swingů včetně falešných breaků (FB)

Krok č. 2: Hledání swingů na H4 grafu

Pro větší kontext a přesnost, si teď zopakujeme krok č.1, avšak na nižším časovém rámci
H4. Přejdi proto na H4 graf a opět hledejte swingová high a low. Aby v tom nebyl zmatek, rozliš si je od denních swingových bodů. Zkus je například vyznačit modrou barvou.

Vyznačení denních (červená) a čtyřhodinových (modrá) swingů

Krok č. 3: Vstup do trhu

Do obchodu chceš vstoupit, až poté, kdy je vybrána likvidita. Právě to nám prokazuje falešný break, který jsme si vyznačili u označených swing high a swing low. Cena tedy danou úroveň nejprve prorazí a pak se vrátí nad toto proražené swing low nebo pod proražené swing high.

Protože ale nevíš, jestli se po výběru likvidity nebo vyplnění gapu začíná cena rozbíhat očekávaným směrem, můžeš si pomoci indikátorem Purple Strike. Tento indikátor je trendový a podrží tě v delším pohybu. Modré zbarvení indikátoru je býčí signál, červené je medvědí signál. Purple Strike indikátor není bohužel dostupný v obchodní platformě cTrader.

Pro signál long:

  • Určíš si swingová low a high z denního a H4 grafu.
  • Všimneš si breaku swingového low (supportu).
  • Cena se ti vrátí nad toto swingové low.
  • Na indikátoru Purple Strike, který použiješ na H4 grafu, vznikne signál ke vstupu long (indikátor se zbarví modře).
  • Do trhu vstoupíš na open ceně následující svíčky.
  • Stop loss je na low svíčky, na které vznikl signál dle Purple Strike.
  • Take profit k nejbližší rezistenci určené z aktuálního časového rámce.

Pro signál short:

  • Určíš si swingová high a low z denního a H4 grafu.
  • Všimneš si breaku swingového high.
  • Cena se ti vrátí pod toto swingové high.
  • Poté na indikátoru Purple Strike, který použiješ na H4 grafu, vznikne signál ke vstupu short (indikátor se zbarví dočervena).
  • Vstup je na open následující svíčky.
  • Stop loss je na high svíčky, na které vznikl signál dle Purple Strike.
  • Take profit k nejbližšímu supportu určeném z aktuálního časového rámce.

Fintokei tip

Pokud najdeš obchod, který by nedosáhl alespoň 1R (risk reward ratio) potenciální zisk při dosažení nejbližšího supportu nebo rezistence, raději ani do trhu nevstupuj a hledej dál.

Na tomto grafu vidíš obchody, které jsou určeny z denního swing high a swing low

Vstup do trhu na základě příležitosti z denního grafu

Na grafu výše jsme zakreslili dva obchody, které vznikly po falešnému breaku swingových high, které jsme identifikovali na denním grafu.

Signál ke vstupu je v okamžiku, jakmile na indikátoru Purple Strike na H4 časovém rámci dojde ke změně barvy, tedy v případě obchodů long se indikátor zbarví modře a v případě obchodů short červeně. Vstup pak je na na open následující svíčky.

V tomto případě byly vyslány signály k obchodům ve směru short. Jak si můžeš všimnout, tak první signál nabídl maximální potenciál zisku 8R a druhý signál 7R. Celkem tedy potenciál 15 R. To znamená, že pokud bychom na obchod riskovali 0,5 %, tak by šlo o krásný 7,5% zisk.

Nevýhoda je, že ze swingových high a low, které jsou určeny z denního grafu, je málo obchodů. Proto je možné vstoupit i do obchodů, kde jsme určili swing high a low z H4 grafu.

Vstup do trhu na základě příležitosti z H4 grafu

Graf s vyznačenými obchodními příležitostmi na H4 grafu

Jak vidíš, tak po přepnutí na H4 graf a vzevrubné analýze se nám objeví daleko více obchodních příležitostí než na denním grafu. Pojďme si je zanalyzovat jednu po druhé.

Obchod č. 1: Zde byl průraz swingového high, cena se pak vrátila pod toto high. Tím je potvrzen výběr likvidity. Vstup short po zbarvení Purple Strike dočervena. Zde by obchod nebyl moc výhodný, k nejbližšímu supportu, kam bychom obchod cílili, by dal sotva 0,5 R. Obchod bychom tedy nebrali.

Obchod č. 2: V tomto případě byl retest proraženého swingového high, které bylo původně rezistencí, ale průrazem se stalo novým supportem. Vstup je po zbarvení signálu domodra. Zisk k nejbližší rezistenci z H4 grafu byl 1R. Celkový potenciál, pokud bychom obchod drželi k silnému swingu z denního grafu (červená horizontální čára) byl 4R.

Obchod č. 3: Po výběru likvidity na swing low bylo možno vstoupit long. Potenciál k nejbližší rezistenci by ale byl sotva 1R, obchod bychom proto nebrali.

Obchod č. 4: Tento obchod vznikl po výběru likvidity na swing low, tedy na supportu. K nejbližší rezistenci by dal zisk 1,5R. Celkový potenciál byl 3R.

Obchod č. 5: Vstup short po vybrání likvidity nad swing high. Bohužel vznikla dlouhá červená svíčka, která nám na vstupu na open následující svíčky nenabízí příliš výhodný poměr rizika a zisku. K nejbližšímu supportu by zisk byl necelé 1R, obchod bychom tedy nebrali.

Obchod č. 6: Zde by byl long, po vybrání likvidity na swing low. Obchod by sice měl potenciál téměř 3R k nejbližší rezistenci, ale než by k ní dosáhl, tak by skončil na stop lossu.

Obchod č. 7: Zde signál short, po vybrání likvidity u předchozího swingového high a návratu pod toto high. K nejbližšímu supportu by signál dal zisk přibližně 0,8 R, proto podle předpokladů musíme tuto transakci odmítnout.

Obchod č. 8: Po výběru likvidity u swing low vznikl signál long, k nejbližší rezistenci by zisk byl 1R, k další silné rezistenci by zisk dosáhl 3R, maximální potenciál byl 5R.

Obchod č. 9: Zde signál short po výběru likvidity nad předchozím swing high. K nejbližšímu supportu byl zisk méně než 1R, proto musíme obchod zamítnout.

Obchod č. 10: Zde je long po retestu supportu. Potenciál k nejbližší rezistenci byl 2,5 R. Pokud bychom drželi obchod až k retestu swing high z denního grafu, pak by zisk byl 9,5 R.

Obchod č. 11: Signál short po návratu ceny pod swing high, které vzniklo 24. 7. v 17:00 a které bylo proraženo směrem nahoru dne 1. 8. Jakmile se cena vrátila pod tento swing, tak vznikl signál short. Potenciál k nejbližšímu supportu je 1,5 R.

Pár tipů závěrem

  • Technická analýza je sice důležitá, ale je jen jedním z dílků celkové traderské strategie. Důležitou součástí je risk management. Mysli proto na to, že při plnění výzvy je dobré neriskovat více než 0,5 % na transakci.
  • Nezapomínej, že drawdown se počítá také z otevřených obchodních pozic, proto si vybírej své obchody opatrně a klidně si počkej. ProTrader výzva nemá časový limit, což ti hraje do karet.
  • Samozřejmě platí, že v některých případech získáš lepší poměr zisku vůči riziku, nevýhoda naopak je, že budeš mít i větší počet falešných signálů. V tradingu je vždy něco za něco.
  • Veď si obchodní deník. Výhoda swingového obchodování je, že na dokumentaci obchodů do deníku a na jejich vyhodnocování budeš mít dostatek času.
  • Pokud nevíš, jestli dokážeš výzvu splnit, vyzkoušejte si strategii nejprve bez rizika na trial verzi. Vhodným krokem může být také program StartTrader, ten má však časové omezení v evaluační fázi stanovené na 180 dní, což je víc než dost.

Fintokei platforma

Stálo nás to 15 let usilovné práce, abychom ti umožnili
změnit svou tradingovou kariéru za méně než 15 dní.