Exkluzivní rozhovor s traderem měsíce: „Nejtěžší pro mě bylo důvěřovat prop firmě, ale Fintokei naprosto překvapilo.“

Jak obchoduje jeden z nejúspěšnějších klientů Fintokei? Co si myslí o prop trading společnostech a proč ho demotivuje současný stav tradingové komunity? Přečti si rozhovor s traderem, který si z Fintokei odnesl přes 1 000 000 Kč.

Fintokei - trader měsíce

Ačkoliv se může zdát, že letní měsíce obchodování příliš nesvědčí, náš klient Robert F. by s tímto tvrzením určitě nesouhlasil. Tento slovenský obchodník si totiž uprostřed horkého léta přišel během 2 týdnů na payout o výši 48 000 dolarů, tedy něco přes 1 000 000 Kč. Řadí se tak mezi nejúspěšnější klienty Fintokei. Než se podrobněji podíváme na jeho obchody, pojďme první tohoto obchodníka vyzpovídat.

Rozhovor s Fintokei traderem měsíce

Ahoj Roberte, díky, že jsi souhlasil s rozhovorem pro čtenáře našeho blogu a klienty Fintokei. Mohl bys nám v úvodu krátce říct pár slov k tomu, jak ses dostal k obchodování a jak dlouho obchoduješ?

Ahoj, takže jmenuju se Robert, jsem ze Slovenska a obchodování se věnuju asi cca 10 let. Z toho 5 let jako full-time trader. Dá se tedy říct, že už mám něco za sebou. Vtipné na tom ale je, že jsem se k tradingu dostal čirou náhodou na základě filmu, který jsem viděl.

Nech mě hádat, byl to buď “Wall street” s Michaelem Douglasem a Charlie Sheenem, nebo “Trading Places”s Eddie Murphym a Danem Aykroydem?

To první je správně, i když ten druhý film je taky pecka (smích).

No dobře, to byl prvotní impuls, ale jak ses pak vzdělával?

Ze začátku jsem se učil sám, četl jsem ebooky, články, sledoval videa a různé tutoriály. Časem jsem si ale řekl, že nejlepší investice je přece do sebe samého a rozhodl jsem se zaplatit si nějaké kurzy. Těch jsem vyzkoušel několik, zejména v různých forexových skupinách. Musím se ale přiznat, že jsem byl celkem zklamaný, protože ve většině případů šlo o podvody. Časem člověk pochopí, že ti skuteční obchodníci si nemusí vydělávat prodáváním kurzů…

To je také to, co mě na současném stavu online tradingové komunity tak demotivuje. Přijde mi totiž, že se na sociálních sítích objevuje strašně moc “influencerů”, kteří mají zaručený tip na to, jak zbohatnout tradingem. Ve výsledku jde většinou ale o scam. To samé platí pro signálové skupiny, které nabízejí splnění výzvy – prosím vás, pokud čtete tyto řádky a uvažujete nad něčím podobným, nechoďte do toho.

Říkáš, že obchoduješ už 10 let. Takže minimálně v začátcích jsi musel obchodovat taky u brokera na klasickém účtu s vlastním kapitálem, je to tak?

Jasně, já u brokera pořád účet mám. Ale v porovnání s prop tradingem je to úplně někde jinde.

Jak to myslíš?

No úplně jednoduše řečeno – 1000 euro mi při obchodování s brokerem dá “pouze” těch 1000 euro. A pak se musím celkem otáčet, abych ten kapitál postupně krůček po krůčku budoval. Když se zadaří, tak dám za rok 10 %. Jenže třeba u Fintokei jsem si za 1000 euro koupil výzvu s 200 000 eurovým účtem. Jasně, tu výzvu nejdřív musím splnit, ale když se vám to povede, tak najednou máte mnohem více prostředků. A s tím už se dá pracovat.

Fintokei TIP

Kterých 5 vlastností mají ti nejúspěšnější obchodníci?

Takže prop trading je podle tebe lepší než standardní trading u brokera?

To bych zase taky netvrdil. Ono totiž máš prop firmu a prop firmu. Já už jich vyzkoušel opravdu hodně a musím říct, že ta kvalita je strašlivě proměnlivá. Párkrát se mi například stalo, že mi prop firma nevyplatila payout a setkal jsem se i s tím, že mi účet smazali, protože byl ziskový. Přiznám se, že u Fintokei jsem tyto obavy měl taky. Nejtěžší pro mě vždycky bylo důvěřovat prop firmě.

A co tě uklidnilo?

No, že jste mi ten payout vyplatili (smích). Ne vážně, já jak už jsem se blížil k tomu payoutu a věděl jsem, že s tím ziskem už jsem spokojený a zažádám si o výběr, tak jsem začal psát na support. Už u první odpovědi jsem si všiml, že tady je něco jinak. Žádné výmluvy, žádné složité podmínky a kličkování, prostě jasné a srozumitelné informace komunikované tak nějak lidským způsobem. K mému překvapení jste mi payout odeslali ještě v ten den, co jsem si o něj zažádal.

Než se podíváme víc z blízka na tvé obchody, chtěl bys nám něco víc říct k tvému stylu obchodování?

Já osobně zastávám názor, že v jednoduchosti je krása. Většinou obchoduju EURUSD, AUDUSD a zlato, občas přihodím GBPJPY nebo US30. Obchody se snažím držet maximálně den, většinou ale spíš skalpuju. SL nastavuju podle vyšších timeframů a často ho upravuju, stejně tak sem tam posunu i TP, když mám jistotu. Obecně se snažím obchodovat to, co vidím, ne to, co si myslím, ale to by vám řekla asi většina obchodníků (smích). Hlavní je si prostě počkat na ten opravdu vytoužený setup a nehnat se za obchodováním za každou cenu.

Analýza nejziskovějších obchodů Roberta F.

Z celkem 169 obchodů, které Robert mezi 19. 7. a 5. 8. 2024 učinil, bylo jen 58 ve ztrátě. Obecně se věnoval tento slovenský obchodník spíše scalpingu na měnových párech a zlatu, ale našly se také delší obchody. A vyplatilo se – také díky tomu, že 36 skalpovacích obchodů mělo zisk mezi 1 až 2 tisíci dolary, si mohl Robert za 2 týdny mohl odnést payout ve výši 48 000 USD.

Když lze vytrvalost vyčíslit na čtvrt milionu

Obchodovaný instrument: USDCHF
Styl obchodování: Swing
Zisk: cca 250 000 Kč (10 800 USD)

Nejziskovější obchod byl pro Roberta tak trochu netypický – většina obchodů totiž byla intradenní a mezi otevřením a uzavřením pozice většinou proběhlo jen pár hodin, mnohdy dokonce minut. Tento obchod však Robert držel přes noc a vytrvalost se zde rozhodně vyplatila. Stejně tak i nastavený stop loss a posouvání take profitu. Na konci července tak Robert za necelý den vydělal na páru USDCHF kolem 250 tisíc Kč. Jak se mu to povedlo?

USDCHF na M30 grafu, zdroj: MT4

Situace na měnovém páru USDCHF z konce července je znázorněna na grafu výše. Pár v předchozí seanci konsolidoval do strany bez výraznějších nákupních nebo prodejních příležitostí. Vyčkat se však vyplatilo, jelikož v následujících dnech na páru převládl výrazný sestupný trend. Robertovi se podařilo perfektně načasovat vstup a chytit hned začátek tohoto trendu. Z pohledu fundamentů bylo třeba zaměřit se zejména na stranu amerického dolaru, kde bylo zveřejněno několik dat k trhu práce ale hlavně se netrpělivě očekávalo zasedání Fedu.

V 16:00 byly zveřejněny tradiční JOLT (počet otevřených pracovních pozic), které ukázaly na 8,14 milionu. Jednalo se o druhé nejnižší číslo od dubna 2021 a znamenalo jediné – trh práce již nemá takové proinflační tlaky a je tedy pravděpodobné, že dojde k brzkému snížení úrokových sazeb v USA. A často stačí jen předzvěst nižších úrokových sazeb k tomu, aby došlo k oslabení národní měny – tedy dolaru. A to se skutečně stalo.

Toho využil i Robert, který si počkal na potvrzení vstupu do prodejní pozice pomocí price action. K tomu došlo o necelé dvě hodiny později, kdy se na trhu po krátkém růstu utvořila svíčka dragonfly doji, která mohla znamenat otočení trendu. Vstup do pozice byl následně potvrzen svíčkou “hanging man”, která předznamenala klesající trend. Po vstupu do pozice bylo RRR při nastavení stop lossu na první rezistenci a take profit na první support přibližně 1:2. Realizovaný zisk však byl mnohonásobně vyšší.

Robertovi se podařilo bravurně vystihnout směr a i díky nervozitě na USD před zasedáním Fedu mohl držet pozici až do 15. hodiny druhého dne. Z pozice pak vystoupil v okamžiku, kdy se na trhu utvořila další doji svíčka, která měla dlouhé knoty. Ta pak předznamenala ukončení klesajícího trendu. Trh odpočítával již jen pár hodin do zasedání Fedu, které mohlo způsobit obrovskou volatilitu. To už však mohl Robert sledovat s popcornem v ruce a také myšlenkou, že za necelý den vydělal téměř 11 tisíc dolarů.

Jak vydělat měsíční mzdu během 18 minut

První obchod jsme označili spíše za atypický, Robert se jako ryba ve vodě cítí zejména u skalpingu. Navíc díky ProTrader 200 000 USD účtu může generovat velice zajímavé zisky i při relativně malém riziku. Jeho obchody pak mnohdy trvají jen pár minut. A že se tomuto slovenskému obchodníkovi daří, dokazuje i fakt, že Robertova úspěšnost je kolem 65 %. To znamená, že z každých 3 otevřených obchodů končí 2 ze ziskem.

Jako školu scalpování můžeme označit situaci na zlatě ze dne 26. 7. 2024. Ten den Robert díky čtyřem rychle zadaným obchodům dokázal vydělat téměř 40 tisíc za 18 minut. Pojďme se podívat, jak se mu to podařilo.

XAUUSD na 5M grafu, zdroj: MT4

Situace na XAUUSD je znázorněna na grafu výše. Pro analýzu trhu opět Robert využil zásady price action. Při pohledu na graf však mohla situace vypadat úplně opačně. Několik hodin před vstupem do pozice se na grafu utvořila formace podobná rostoucímu trojúhelníku. Jako silnou rezistenci pak Robert označil úroveň 2375 USD. Ta byla pro další pokračování trhu klíčová. Zlato se ji pokusilo několikrát otestovat, ani jednou však nedošlo k breakoutu, který by potvrdil následující vstup do dlouhé pozice.

Místo toho po doteku došlo k vytvoření doji svíčky, která mohla znamenat otočení trhu. Po odrazu od rezistence a vytvoření klesající svíčky do trhu Robert vstoupil krátkou pozicí o objemu 1,5 lotu. Během několika sekund však s tím, jak šel trh v jeho směru, svou pozici navýšil na čtyřnásobek. Na trhu dokonce došlo k vytvoření medvědího fair value gapu – prakticky totožná situace vedla o 4 hodiny dříve k propadu až na úrovně 2365 USD. Z pozice pak Robert vystoupil po 18 minutách v okamžiku, kdy se trh začal otáčet.

Robertovi však hrály do karet také fundamenty, které sledoval. Jak jsme již zmínili u předchozího obchodu – slábnoucí inflace vede ke snižování úrokových sazeb a slabšímu dolaru. Pokud patříš k pravidelným čtenářům našeho blogu, pak víš, že dolar patří mezi instrumenty, které musíš sledovat při obchodování zlata. To z toho důvodu, že se zlatem často negativně koreluje. A právě ve 14:30 tohoto dne došlo k vyhlášení dat k PCE inflaci v USA. Ta potvrdila slábnoucí inflaci, což mělo vliv na oslabení dolaru, potažmo zesílení zlata.

Vlivem těchto událostí zlato za pár hodin jasně vystoupilo z konsolidace a navštívilo dokonce hodnoty kolem 2390 USD. To již však měl Robert v kapse částku, která je vyšší než průměrná měsíční mzda v SR, odkud Robert pochází. To vše za pouhých 15 minut.

Nejlepší investice? Do sebe sama

To jsou slova obchodníka Roberta, kterému jste v rámci tohoto článku měli možnost alespoň částečně nahlédnout pod ruce. Avšak jak on sám dodává, na internetu se objevuje spousta jedinců, kteří to s vámi nemyslí dobře. Ať už jde o samozvané tradery-edukátory se zaručenými recepty na úspěch či prop firmy, které lákají na vysoké payouty, a ty pak nevyplácí.

Proto pokud chcete mít jistotu, že o své peníze nepřijdete, vždycky dávejte na doporučení ostatních. Výborným pomocníkem je například server TrustPilot.

Zvládáš podobné obchody jako Robert?

Ukaž nám, co v tobě je!

Fintokei platforma

Stálo nás to 15 let usilovné práce, abychom ti umožnili
změnit svou tradingovou kariéru za méně než 15 dní.