Kterou Fintokei výzvu si vybrat?

Chceš vyzkoušet tradingovou výzvu, ale nevíš, který program si zvolit? Tento článek ti s tím pomůže.

Znáš to – odhodláváš se k tomu konečně vyzkoušet prop tradingovou výzvu, porovnáváš různé prop firmy, načítáš si recenze o nich. A pak, když se konečně rozhodneš a některou z nich si vybereš, vyskočí na tebe hned několik zdánlivě stejných programů. Každý má ale jiný název, trochu jiné podmínky a ty máš před sebou další kolo porovnávání. Teda, to je v tom lepším případě – v tom horším se tě chopí rozhodovací paralýza a ty ne a ne si vybrat.

Aby se ti to samé nestalo i u nás, rozhodli jsme se napsat tento článek. Ten tě provede všema dostupnýma programama Fintokei a jejich výzvama. Zajímá tě, která naše výzva je nejjednodušší na splnění? U kterého programu můžeš očekávat největší odměny? Nebo jak se můžeš nejrychlej dostat k payoutům? To všechno si dnes řekneme. Tak se pohodlně usaď, jdeme na to!

Jaké programy Fintokei nabízí?

Aktuálně Fintokei nabízí 3 základní programy:

  • StartTrader
  • ProTrader
  • SwiftTrader

V čem se liší?

Hlavně v tom, do jaké míry otestují tvé tradingové schopnosti. Ale rozdíl najdeš také například ve výši virtuálního kapitálu, který dostaneš po splnění výzvy k obchodování, nebo v tom, jak velký podíl ze svých zisků si můžeš vybrat. Ale to už předbíháme. První totiž musíš splnit evaluační fázi (tzv. trading challenge). Tak se na ně pojďme podívat.

Evaluační fáze programů Fintokei

Pokud chceš pobírat payouty, budeme si tě muset nejdřív proklepnout. Přesně k tomu slouží evaluační fáze (nebo taky tradingová výzva/challenge). Na té často pohoří velká část obchodníků. Jenže ne kvůli nespravedlivě nastaveným požadavkům ke splnění. Častěji je to právě kvůli tomu, že obchodníci neví, který program je pro ně ten pravý. Zároveň taky neví, které metriky si pohlídat.

Které metriky si hlídat při plnění evaluační fáze

Drawdown/Pokles

Možná tě to překvapí, ale tím hlavním v evaluační fázi nejsou zisky, ale naopak ztráty. Proč? Je to jednoduché. Na vygenerování zisku potřebného ke splnění tradingové výzvy, máš u našich programů často neomezený čas (až na jednu výjimku, o té ale později). Jenže stačí jen jednou mírně překročit maximální povolenou míru poklesu a je konec. Hlídání ztrát (tzv. Risk management) je tak zcela pochopitelně jednou z nejdůležitějších vlastností nejúspěšnějších obchodníků.

Denní a celkový drawdown je tím pádem ta hlavní metrika, kterou si prostě musíš hlídat. O tom, co je to denní a celkový drawdown a jak jej nepřekročit, jsme napsali samostatný článek. Ten ti doporučujeme přečíst. My ještě dodáme, že maximální tolerovaný denní a celkový drawdown je pro všechny naše programy a jejich jednotlivé evaluační fáze stejný:

  • Max. denní drawdown – 5 %
  • Max. celkový drawdown – 10 %

Profit Target

Trading je samozřejmě také o ziscích, a proto tu máme profit target. Je to cílová hladina zisku, nutná k postupu do dalšího kola výzvy. S každým dalším kolem výzvy se Profit Target mění. Vyjadřuje se v procentech a počítá se od počátečního zůstatku na účtu tebou zvoleného programu. Profit Target by pro tebe měl být až sekundárním ukazatelem tvého úspěchu. Nezapomínej, že i ti nejzkušenější obchodníci považují za úspěch 10% roční zhodnocení účtu!

Časový limit

Obchodní výzvy by měly v ideálním případě otestovat dovednosti traderů. Proto jsme zavedli tuto metriku. Teda hlavně její spodní hranici. Každé z jednotlivých kol našich výzev je potřeba obchodovat alespoň 3 dny. Proč? To abychom měli jistotu, že se naši klienti nespoléhají jenom na štěstí. Je totiž spousta těch, kteří se snaží výzvu splnit tak, že napákujou několikalotovou pozici a pak doufají, že se trh pohne jejich směrem. Jenže trading není ruleta a my hledáme konzistentní obchodníky, ne gamblery.

Kterou Fintokei výzvu si vybrat?

StartTrader – nejdostupnější výzva na trhu

Prop trading láká stále více obchodníků. Mezi nimi také ty začínající. Bohužel na trhu není moc programů vhodných pro začátečníky. Proto jsme ve Fintokei vytvořili StartTrader. Ten je jakousi vstupenkou do světa prop tradingu právě pro začínající obchodníky.

Tradingovou challenge programu StartTrader jsme rozdělili do tří fází. Ty se liší pouze výší profit targetu, kterého je potřeba dosáhnout k jejich splnění a postoupit tak do další fáze.

Pokud třemi fázemi projdeš, čekají na tebe účty až o velikosti 2 000 000 Kč. Zisky, které na nich zobchoduješ si s tebou rozdělíme v poměru 50/50 (performance reward).

Jak vidíš, v první fázi evaluace se začíná na dvou procentech. To je v porovnání s 8% ziskem, který musíš vygenerovat u výzev jiných programů (např. ProTrader) o poznání méně.

Další velkou výhodou je výše drawdownu u evaluační fáze StartTrader programu. Tak například maximální celkový pokles na účtu (-10 %) je vyšší než profit target každé ze tří fází.

V prvním kole výzvy na StartTrader 1 000 000 Kč účtu tak budeš muset vygenerovat alespoň 20 000 Kč zisk (2 % profit target), zatímco celkově se tvůj účet nebude moci dostat pod 900 000 Kč (maximální celkový pokles je – 10 %). Denní pokles se počítá každou půlnoc podle tvého aktuálního zůstatku. Jeho hladina se tak mění, ale pořád je to – 5 %, což je podstatně víc než 2 % profit targetu.

Začínající obchodníci tak mají u StartTrader výzev mnohem více prostoru pro chybování. Zejména v první fázi evaluace si mohou vyzkoušet různé obchodní přístupy, strategie a techniky. A jak budou postupovat výzvou dále, budou se podmínky zpřísňovat. Po dokončení evaluace už budou v podstatě připravení na těžší výzvy.

StartTrader program je také jediným programem, který má maximální časový limit. Ten jsme stanovili na 180 dní. Ke splnění každé ze tří fází výzvy tak máš 3 měsíce.

Consistency rule

Dalším unikátním aspektem StartTraderu je consistency rule. To má za cíl naučit začínající tradery konzistentnímu obchodování. Prostě a jednoduše – být schopen svůj úspěch zopakovat a nespoléhat se na štěstí.

Zejména v začátcích totiž mají obchodníci tendenci to s tradingem přehánět. Když jsou ziskoví, tak začnou sázet jeden obchod do platformy za druhým, skoro, jako by hráli herní automaty. Naopak, kdy se dostanou do série ztrát, snaží se z ní dostat dalšími obchody. Obojí je špatně.

Consistency rule proto dovolí za 1 den vygenerovat maximálně 40 % z profit targetu dané evaluační fáze. Jakmile je tato hranice překročena, platforma se přepne do módu “pro čtení” a nejde na ní obchodovat. A není to ani potřeba, obchodník má přece splněno, tak proč by si neodpočinul?

Může se to zdát jako drakonické opatření, ale opak je pravdou. To co dělí úspěšné obchodníky od neúspěšných je systematický přístup. Obchodování podle jasně vytyčeného plánu. Povedlo se mi vyobchodovat stanovený zisk pro daný den? Mám splněno a můžu si dát pro dnešek pauzu. Nedaří se mi? Ještě tři obchody a dost. Raději přestat dřív, než se dostat do spirály chybovosti. Přesně tak nad tradingem přemýšlí profíci. A přesně to chceme naučit i tebe v rámci StartTrader programu.

ProTrader – výzva pro zkušenější

Výzva, kterou před tebe postaví náš ProTrader program, patří k tomu nejtěžšímu. Evaluační část programu ProTrader se skládá ze dvou fází. Profit target první fáze je 8 %, ve druhé fázi pak 5 %. Na obchodníka jsou tak kladeny skutečně vysoké nároky. Ovšem obtížnost těchto fází je zohledněna také v ostatních aspektech, jako jsou časový limit či consistency rules.

ProTrader výzva totiž nemá žádnou horní časovou hranici. Na obchodování máš prostě tolik času, kolik jen budeš chtít. Stejně tak zde nejsou žádná pravidla, hlídající tvou konzistentnost. Tak jako tomu je u StartTrader programu. Počítáme totiž s tím, že obchodovat už umíš a pravidla pro risk a money management máš vlastní.

Odměny za splnění ProTrader výzvy ale fakt stojí za to. Pokud se ti to povede, budeš moct obchodovat na účtech až o velikost 10 000 000 Kč. Větší účty ve Fintokei nenajdeš. Štědrá je ale také performance reward. Případné zisky si s tebou totiž rozdělíme v poměru 80/20 (většina jde tobě). Jak velikost účtu, tak performance reward mohou navíc dále růst díky tzv. škálování.

SwiftTrader – nejrychlejší cesta k payoutu

Náš poslední zmíněný program se zcela vymyká ve svém přístupu k tradingové výzvě. StartTrader i ProTrader programy vyžadují splnění různě obtížných evaluačních fází. Bez toho se k obchodování na účtech s virtuálním kapitálem, ani k pobírání payoutů, nedostaneš. Jenže SwiftTrader umožňuje vydělávat hned od prvního dne, ještě během evaluační fáze.

Je to tak, SwiftTrader nemá žádný Profit Target. U obchodování na tomto programu dokonce není žádný denní drawdown.

Pokud chceš se SwiftTraderem začít přemýšlet nad payoutem, stačí ti vygenerovat alespoň 10% zisk. Cokoliv nad 10 % můžeš vybrat v poměru 50/50 (performance reward).

V praxi to znamená, že SwiftTrader nabízí za poplatek účty od 25 000 Kč do 1 000 000 Kč. Na těch můžeš obchodovat ihned a jakmile tvé zisky překročí hranici 10 % (počítanou ze zůstatku), můžeš si z nich polovinu nechat. Tento program je tak ideální volbou pro ty, kteří věří svým tradingovým schopnostem a nechtějí podstupovat tradingovou výzvu.

Otestuj své tradingové dovednosti na programech StartTrader, ProTrader nebo SwiftTrader zcela zdarma!

Fintokei platforma

Stálo nás to 15 let usilovné práce, abychom ti umožnili
změnit svou tradingovou kariéru za méně než 15 dní.